top of page

Ikke alle dommere er ens

Skrevet af: David Dyrvig og Andreas Kastbjerg

 

Dommere bliver ofte forbundet med ordet ’’mod’’. De skal være i stand til at tage en beslutning på andre menneskers bekostninger. Men kræver det overhovedet mod at være dommer?

 

På Haroldsgade i Herning, toner den store bygning der er et symbol på retfærdighed frem. Bag disse vægge hver eneste dag vigtige beslutninger på andres bekostninger. Hver eneste dag dømmer og frikender dommere, de skyldige og uskyldige personer. I følge dommer Henning Færmann, som har arbejdet som dommer i retten i Herning i 24, kræver det ikke mod at være dommer.

”Nej, det kræver ikke mod, det kræver bare at man behandler folk respektfuldt og ordentligt, så accepterer folk også at deres handlinger har konsekvenser” siger tidligere politimand Henning Færmann med ro i stemmen. Derimod mener Finn Morten Andersen at jobbet som dommer i Østre Landsret kræver mod! -også efter 16 år som dommer. "Det er ikke truslerne der kræver at man er modig, det er det at træffe de vigtige beslutninger”.

 

Det er svært at være dommer

Det kan ofte være meget krævende at have det meget tunge ansvar på sinde skuldre som dommer. Dommere kan være udsat for ubehagelige hændelser og sager. ’’Det værste er ikke at blive truet, men det er de tunge sager, ikke juridisk tunge, men dem som handler om børn og unge som mistrives’’ siger Finn Morten Andersen som har oplevet at blive truet. ’’Jeg har da oplevet at nogle har spyttet på mig, og sendt breve til min private adresse’’.

 

Alle skal behandles ens

Som dommer er det også vigtigt at man behandler alle dømte ens. Henning Færmann siger ’’det er lige meget om du er rødhåret eller hedder Mustafa, du skal have helt samme behandling’’ Finn Morten Andersen er helt enig ’’vi skal ikke behandle folk forskelligt’’ det er derfor vigtigt at dommerne ikke bliver påvirket af forskellige faktorer. Henning Færmann har også oplevet at dømte har sagt ’’tak for god behandling’’ selvom de har fået flere års fængsel.

 

Ro i salen!

Som dommer er det vigtigt at man afgiver den rigtige dom, for som Henning Færmann selv siger ”Regningen skal ud på være rigtige beløb, og dem der sidder som anklaget, sidder der af en grund”. Det gør at han kan holde hovedet koldt, og ikke lader sig bebyrde af unødvendige byrder fra sit arbejde. ’’Hvis du ligger søvnløs om natten og tænker at du gav den forkert dom, så skal du ikke være i denne branche’’ udtaler Henning. ’’Et eller andet sted er det jo bare for at skabe ret og retfærdighed’’, fortæller han, som forklaring på hvorfor han valgte at blive dommer.

 

bottom of page