top of page

Mod på at stå frem, mod på at leve

Skrevet af: Matilde Haahr Olesen & David Skovbjerg

 

35.000 mennesker får hvert år konstateret kræft i Danmark. Det ruinerer familieliv, hverdage og venskaber. For nogle bliver det en opfordring til at gå imod det taburiserede emne og dele billeder af kroppen.

 

I den seneste tid pibler billeder frem på de sociale medier af diverse ar, stomiposer og skallede hoveder. Målet med dette er at skabe opmærksomhed på de livsfarlige og tabuiserede sygdomme. ”Jeg overvandt kræften” skriver de til billedet, eller: ”Jeg er stolt af, hvordan jeg ser ud”. Det kræver mod at fortælle sin historie, og vise hvordan man ser ud efter et sygdomsforløb. Man ved ikke, hvordan folk synes man ser ud. Enten får man god respons eller dårlig respons. Nogle mener, at kræft er et tabu, som der bør sættes mere fokus på, mens andre gør det for at vise, at man ikke skal give op, selv når håbet ser allermindst ud.
”Som kræftramt kan det være svært at leve op til de givende normer som at være smuk eller have en perfekt vægt”, siger Ekskræftpatient Amalie Pi Westerby. Amalie tager del i kampagnen Ung Kræft har lavet, hvor man støtter andre kræftramte ved at sætte fokus på tabuet, og sige: ”Du er ikke alene”. Det gør de bl.a. ved at lægge billeder op på de sociale medier med hashtagget #delditar (del dit ar).

”Sygdomsforløbet har krævet mod, men jeg tror, at modet kom sammen med viljen om at komme igennem forløbet”, siger Amalie. Men modet kan være svært at finde for alle. ”Nogen af mine tidligere venner, som jeg ikke er venner med i dag, havde svært ved at havde mod til at stå over for min sygdommen og det havde det nemmest ved bare at bakke væk fra det”, fortæller Amalie. Amalie fik konstateret kræft den 5. december 2012 og er i dag rask og fuldt fungerende igen.

 

Alene i en mangfoldig verden
Kristian Cæsar Kruse, Eks-kræftpatient med diagnosen Lymfecancer, fortæller, hvordan det er at være kræftpatient er svært, og at man nogle gange kan være ret modløs, fordi medicinen tager alt energien ud af en. ”På hospitalet blev jeg kraftigt rådet til at finde mod til ikke at lægge skjul på sygdommen, men komme ud og fortælle om det”, siger Kristian. Han fortæller dog, hvor hårdt det er, at grave livslysten frem fra den choktilstand man kommer i, når man får at vide af lægen, at man har kræft. ”Det kan være svært at finde glæde i hverdagen”, udtaler Kristian. Mange kræftramte unge går og bakser med problemer og følelser, fordi at de bliver ramt på et tidspunkt i deres liv, hvor de skal til at erobre verdenen. Og hvis du som kræftramt oplever, at du ikke kan fortælle åbent omkring din sygdom, fordi folk viser en form for ubehag ved at tale om sygdommen, kan de kræftramte unge få følelsen af at der er noget forkert i at snakke om det, og de bliver mere lukket om det. Og det forstærkes af at du ikke vil såre din familie og venner, skriver Kræftens Bekæmpelse. ”Det er meget vanskeligt at fortælle om sygdommen til andre”, bekræfter Kristian. ”Men det er nærmest endnu hårdere for min familie” siger Kristian også. Derfor laver Kræftens bekæmpelse også oplysningskampagner, som skal sætte fokus på kræften, så både unge og gamle kan få fortalt det, de har at dele.

bottom of page